Naslovnica / Iz medija - Aglomeracija Varaždinske Toplice
30
tra

Iz medija - Aglomeracija Varaždinske Toplice
30.04.2021

Varaždinskim Toplicama danas je održana konferencija za medije na kojoj su prezentirani dosad izvedeni radovi na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda koji je dio sustava odvodnje i pročišćavanja voda Aglomeracije Varaždinske Toplice.

Vrijednost pročistača je 27 milijuna kuna s PDV-om.

Projektom Aglomeracija Varaždinske Toplice operativno upravlja varaždinska gradska tvrtka Varkom, koja je izradila projekte, aplicirala na fondove, provela javnu nabavu i počela radove. Glavni izvođač radova na pročistaću u Varaždinskim Toplicama je slovenska tvrtka Esotech.

procistac VT1
procistac VT1

Direktor Varkoma Željko Bunić rekao je kako će radovi na pročistaču biti završeni do kraja tekuće godine te će se na taj način riješiti problem koji Varaždinske Toplice imaju više stotina godina.

- Sve otpadne vode iz sustava kanalizacije bit će ovdje tretirane i potom u drugom stupnju kvalitete vode, što je praktički pitka voda, ispuštene u vodotok rijeke Bednje.

procistac VT2
procistac VT2

Istaknuo je kako ovaj projekt ima svoju povijest, za koji su zaslužni mnogi, a među najzaslužnijima Dragutin Kranjčec, bivši gradonačelnik Varaždinskih Toplica i poduzetnik.

Bunić je naveo i rokove unutar kojih se planira završiti Aglomeracija Varaždinske Toplice.

- Sa zadovoljstvom mogu reći da je Aglomeracija Varaždinske Toplice aglomeracija koja će biti prva gotova, do 30. srpnja bi svi radovi na kanalizaciji trebali biti gotovi, a otprilike bi i do konca godine ovaj uređaj trebao biti završen - rekao je Bunić te zahvalio cijeloj zajednici na potpori projektu Aglomeracije.

procistac VT3
procistac VT3

Dragutin Kranjčec kazao je kako su Hrvatske vode naručile studiju vezanu za tok rijeke Bednje, što je otvorilo mogućnost za Varaždinske Toplice.

- Grad Varaždinske Toplice i još dva grada dobile su mogućnost da sudjeluju u toj studiji. Mi smo nakon toga počeli otkupljivati ovo zemljište, uz veliku potporu Hrvatskih voda koje su financira projekte. Došli smo do toga da je 30 posto ovog pročistaća gotovo. Sigurno da Varaždinske Toplice to zaslužuju i da će u budućnosti i drugi gradovi na Bednji dobiti pročistače. Ovo će biti prvi - rekao je Kranjčec.

procistac VT4
procistac VT4

Na konferenciji za medije govorio je i Marko Škoberne iz tvrtke Esotech.

- Ovo je prvo gradilište tvrtke Esotech u Republici Hrvatskoj. Ovdje radimo uređaj za otpadne-komunalne vode. Gradilište je otvoreno nakon dobivanja građevinske dozvole, prije neka dva mjeseca, a prvi radovi već se vide. Mi ćemo s podizvoditeljem za građevinske radove do sedmog i osmog mjeseca veći dio građevinskih radova izvršiti, sva oprema je po planu od pojedinih isporučilaca naručena i slijedimo glavni terminski plan po ugovoru s Varkomom.

Želim zahvaliti Varkomu za povjerenje i preporuke koje je dao za našu tvrtku i u nekim drugim projektima koji se izvode u Republici Hrvatskoj. Na redu je završetak projekta i radovi su intenzivno krenuli - rekao je Škoberne.

procistac VT5
procistac VT5

Varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok osvrnuo se na ulogu Varkoma u izvođenju projekta Aglomeracije Varaždinske Toplice.

- Ono što stalno ističemo, Varkom, iako je u većinskom vlasništvu Grada Varaždina, radi na cijelom području sjeverozapadne Hrvatske i danas je uz velike državne tvrtke, primjerice HEP i Hrvatske vode, tvrtka koja je povukla najviše europskog novca. I to ne europskog novca koji će doći tamo za četiri-pet godina, kako se župan hvali, nego je to novac koji sad stiže u Varaždin i Varaždinske Toplice ili u našu županiju.

Sve su to projekti koji se sada odvijaju, a ne koji će početi četiri pet godina. Ovaj projekt je važan i zbog zaštite voda, ali i zbog projekta Aglomeracije Varaždinskih Toplica - rekao je Čehok.

procistac VT6
procistac VT6

Dodao je kako Varkom na ovaj način podiže standard građana Varaždinskih Toplica, kao i vrijednost gradske tvrtke.

- Varkom je povećao vrijednost tvrtke ulaganjima u zadnjih nekoliko godina za pola milijarde kuna. Tih pola milijarde kuna je ujedno i povećanje vrijednosti imovine grada za 260 milijuna kuna. Prema tome, kad govorimo o vrijednosti projekta ne treba samo gledati na objekt koji će biti napravljen, ili na ukupnu vrijednost projekta, već i na to da time ujedno povećavamo vrijednost gradske tvrtke i imovine - rekao je Čehok.

Radove je obišao i varaždinski gradski vijećnik Mario Lešina.

- Nalazimo se kraj pročistača otpadnih voda uz rijeku Bednju. Ovo je u biti glavna rijeka varaždinske regije s obzirom da od šest gradova Varaždinske županije njih pet leži na rijeci Bednji. Ovakav pročistač će dići generalno kvalitetu života i kvalitetu vode u rijeci Bednji.

procistac VT7
procistac VT7

Osvrnuo se i na činjenicu da projekt radi varaždinska tvrtka izvan područja grada Varaždina.

- Ono što je važno napomenuti da je riječ o projektu koji vodi varaždinska firma na topličkom području i to pokazuje jedno zajedništvo, nešto što je u sljedeće četiri godine neizbježno. U ITU mehanizmu imamo skoro 14 milijardi kuna koje se moraju realizirati zajedničkim projektima, a ti projekti su usmjereni upravo na podizanje kvalitete života - zaključio je Lešina.

procistac VT8
procistac VT8
procistac VT9
procistac VT9
procistac VT10
procistac VT10
procistac VT11
procistac VT11
procistac VT12
procistac VT12
procistac VT13
procistac VT13
procistac VT14
procistac VT14

Izvor: varaždinski.hr, https://varazdinski.net.hr/vijesti/drustvo/4025758/radovi-na-procistacu-varkom-na-ovaj-nacin-podize-standard-gradjana-varazdinskih-toplica/, učitano 30.4.2021.

Vrh