Naslovnica / Javne slavine - izvori zdrave pitke vode
16
srp

Javne slavine - izvori zdrave pitke vode
16.07.2019

Varaždinski izvori života 

Stupanj razvijenosti društva od davnine se, među ostalim, mjeri i standardom komunalnih usluga u nekoj urbanoj sredini. Potvrdu ovog navoda nije teško naći među starim Egipćanima, Grcima, ili posebice Rimljanima, koji su i u našim krajevima prije dvije tisuće godina gradili akvadukte, kanalizacijsku mrežu i druge komunalne objekte što i danas ukazuje na tradicionalno visoku razinu urbanog življenja na ovim prostorima.

Obilježeni dio nekadašnjeg zdenca na glavnom gradskom trgu
Obilježeni dio nekadašnjeg zdenca na glavnom gradskom trgu

Varaždin, sa svojom prekrasnom starogradskom jezgrom i brojnim očuvanim baroknim zdanjima, s pravom nosi epitet jednog od najstarijih i najljepših hrvatskih i srednjoeuropskih gradova. Prostor na kojem je Varaždin smješten, pripadnici raznih civilizacija odavno su prepoznali kao mjesto ugodnog življenja. Govore o tome brojna arheološka nalazišta, od onih iz špilje Vindije, preko ilirskih i rimskih vremena, sve do najnovije prošlosti. Jedan od temeljnih preduvjeta za bogatstvo i raznovrsnost života na ovim prostorima bili su – izdašni i nepresušni izvori vode.

Zbog činjenice da nekadašnja hrvatska prijestolnica leži na bogatim prirodnim izvorima pitke vode, prije organizirane izgradnje sustava vodoopskrbe, građani su potrebu za pitkom vodom uglavnom rješavali kopanjem vlastitih zdenaca, koje bi često ozidali kamenom zbog zaštite od urušavanja. Takvi zdenci bili su u ono doba prava mala umjetnička djela i najčešće su se nalazili usred prekrasnih i raskošnih arhitektonskih građevina. Tako su i zdenci postali značajan dio varaždinske arhitekture srednjovjekovnog i baroknoga razdoblja, a neki od njih i danas predstavljaju zanimljivu turističku atrakciju.

Takvi zdenci su se nalazili u dvorištima kuća i palača bogatijih Varaždinaca, te su većinom sačuvani sve do današnjih dana. Ostali stanovnici Varaždina, kao i oni koji su obavljali neku djelatnost na javnim površinama, služili su se zdencima javne namjene.

Najljepši očuvani primjerak zdenca - atrij Starog grada
Najljepši očuvani primjerak zdenca - atrij Starog grada

Javne slavine - izvori zdrave pitke vode

Tijekom 2018. godine kako bi sačuvali povijesnu tradiciju i učinili dostupnost vode za piće svim žiteljima grada, ali i putnicima namjernicima Varkom d.d. je u suradnji s gradskim službama započeo projekt izgradnje javnih slavina. Postavljanje slavina Varkom financira iz vlastitih sredstava, a prilikom predaje građanima na korištenje direktor Varkoma, dr.sc. Žaljko Bunić, je istaknuo: "Naš je cilj da građani imaju dostupnu pitku vodu na što više mjesta, ne samo u svojim domovima, već i na javnom prostorima. To je vrlo opravdano iz humanističkih, ali i turističkih razloga. Pažnju smo posvetili i kućnim ljubimcima kojima također treba osigurati pitku vodu. Sve je to povezano s europskim direktivama kojima se propagira dostupnost pitke vode. Najnoviji trend je postavljanje slavina i u velikim trgovačkim centrima, a mi ćemo svakako nastaviti slijediti takve inicijative i postavljati slavine na javnim mjestima."

Lokacije javnih slavina:

1. Varaždin, Šetalište pape Ivana Pavla II

Šetalište Ivana Pavla II
Šetalište Ivana Pavla II

2. Varaždin, Dravska šuma (šetnica prema kupalištu)

Dravska šuma
Dravska šuma

3. Varaždin, POS naselje u Jalkovečkoj ulici

POS naselje
POS naselje

4. Varaždin, Franjevački trg 

Franjevački trg
Franjevački trg

5. Varaždin, Kapucinski trg

Kapucinski trg
Kapucinski trg

6. Varaždin, Trg Miljenka Stančića

Trg M. Stančića
Trg M. Stančića

7. Varaždin, predvorje upravne zgrade Varkom d.d. (Trg bana Jelačića 15)

Varkom
Varkom

8. Varaždin, predvorje Gradske vijećnice (Trg kralja Tomislava1)

Gradska vijećnica
Gradska vijećnica

9. Varaždin, Ulica Ruđera Boškovića (Bregec)

Ruđera Boškovića
Ruđera Boškovića

10. Varaždin, predvorje VI osnovne škole (Dimitrije Demetra 13) 

VI OS
VI OS

11. Varaždin, Gradski bazeni (Zagrebačka 85a)

Gradski bazeni
Gradski bazeni

12. Hraščica, Nogometni centar NK Varteks

Hraščica
Hraščica

13. Varaždin, Ulica Stjepana Vukovića (Bronx)

Ulica Stjepana Vukovića
Ulica Stjepana Vukovića

14. Gojanec, Ulica Vladimira Nazora

Gojanec
Gojanec

15. Gornji Kneginec, Ulica učitelja Vjekoslava Kezele 

Kneginec
Kneginec

16. Varaždin, Ulica Zrinskih i Frankopana (kod spomenika Puma)

Zrinskih i Frankopana
Zrinskih i Frankopana

17. Varaždin, Park mladih

Park mladih
Park mladih

Vrh