Naslovnica / Iz medija - Na vodocrpilištu Bartolovec u pogon pušten filter s aktivnim ugljenom vrijedan 2,5 mil kuna
11
stu

Iz medija - Na vodocrpilištu Bartolovec u pogon pušten filter s aktivnim ugljenom vrijedan 2,5 mil kuna
11.11.2020

Na vodocrpilištu Bartolovec je u pogon pušten filter s aktivnim ugljenom vrijedan 2,5 milijuna kuna koji će osiguravati još kvalitetniju vodu građanima Varaždina.

Izgradnjom novih vlastitih filtarskih jedinice za filtraciju vode, poduzet je još jedan korak ka visokoj sigurnosti i dostupnosti kapaciteta zdrave vode za piće u slučaju zagađenja. Sustav je projektiran sa dva filterska spremnika svaki kapaciteta pročišćavanja Q = 50 l/s, tako da po potrebi termičke reaktivacije aktivnog ugljena ili održavanja prve filterske jedinice, onaj drugi može preuzeti proces filtracije, odnosno u slučaju potrebe oba mogu biti u paralelnom radu i povećati kapacitet filtracije.

Zbog pojačane kontrole rada postrojenja i samog crpilišta, izrađen je terminski plan uzorkovanja i mjerenja kvalitete vode u piezometrima i zdencima te, mada je koncentracija tetrakloretena u sirovoj vodi prema Zakonu o zdravstvenoj ispravnosti vode za ljudsku potrošnju u dozvoljenim granicama, filtersko postrojenje dodatno uklanja onečišćenje organskim otapalima što i potvrđuju sve provedene analize.

Izvor: www.evarazdin.hr, autor: Mateja Rak, foto: Dino Možek, https://evarazdin.hr/etv/etv-387818/ 

Vrh